Studie: Barn med adhd behöver röra sig när de använder exekutiva förmågor. Rörelse hjälper dem att vara alerta, säger psykologiprofessor Mark Rapport vid University of Central Florida till SVT.

Barn med adhd som har svårt för att sitta still i klassrummet, men kan tillbringa timmar framför tv-spel behöver inte vara omotiverade. Det visar en ny studie.

I en studie som publicerats i Journal of Abnormal Child Psychology testades 62 pojkar mellan 8 och 12 år. Hälften hade diagnosen adhd, medan kontrollgruppen inte hade det. I undersökningen fick pojkarna kolla på en scen ur en Star Wars-film och en kort matematikfilm. Under Star Wars satt barnen stilla och tittade uppmärksamt på filmen. Men under tiden de tittade på den korta instruktionsvideon med matematiska problem började barnen med adhd snurra på stolen, trumma med fötterna och byta position ofta, rapporterar SVT.

– Barn med adhd behöver röra sig när de använder exekutiva förmågor. Rörelse hjälper dem att vara alerta, säger psykologiprofessor Mark Rapport vid University of Central Florida till SVT.

Studien baserades på Mark Rapports tidigare forskning som visar på att symptom på adhd, som överdrivet rörelsemönster, kan triggas av kognitivt utmanande uppgifter. Ylva Ginsberg, medicinsk sakkunnig på Socialstyrelsen och adhd-forskare vid Karolinska institutet, menar att om barnen missar information som ställer krav på arbetsminne så måste skolan anpassa hur man ger ut information, så att barnen har möjlighet att ta till sig den.
– Det måste på allvar bli ändringar i skolsituationen, för det behövs ju. Det hjälper inte att säga till barn med adhd ”men sitt stilla nu”, säger Ylva Ginsberg till SVT.

Johan Lejdung